HOME  |  INFO VOOR KUNSTLIEFHEBBERS  |  INFO VOOR KUNSTENAARS  |  STICHTING HET MICROMECENAAT  |  CONTACT
   
    AGENDA  |  WERKEN  |  BLOG  |  BIO & CONTACT  |  NIEUWSBRIEF  |  WORD MICROMECENAS
 

Yke Prins

Yke Prins (Delft, 1961) studeerde af in beeldhouwen aan de Koninklijke Academie in Den Haag (1987). Vervolgens studeerde zij twee jaar beeldhouwen en grafiek aan de École Supérieure d’Art Visuel in Genève, Zwitserland, waar zij het Diplôme de Perfectionnement behaalde. Tevens is zij eerstegraads CKV docent en werkzaam als rondleider in het Gemeentemuseum en het Escher museum in Den Haag en educatie medewerker bij museum Beelden aan Zee in Scheveningen. 

Na haar studie in Nederland en Zwitserland werkte zij enige jaren bij de Peacock Pintmakers in Aberdeen (Schotland) en begon zij met het maken van bronzen beelden. Yke Prins woont en werkt nu 15 jaar in Den Haag.

Het werk van Yke Prins is regelmatig te zien in beeldentuinen in binnen en buitenland. Zij exposeert in haar eigen galerie aan de Laan van Meerdervoort. Verder is haar werk vaak te zien in Pulchri Studio, Den Haag. 

Yke Prins over haar werk:  

‘Mijn handen hebben hun eigen leven in contact met de 3 dimensies. Mijn binnenwereld kan zich ontladen in een opeenvolging van handelingen die de ontmoeting met het materiaal mij geeft. Hard, zacht, koud, warm, rauw, kristallijn, generfd, gestold; het zijn alle primitieve ontmoetingen. Beelden die een lijn maken buiten mijzelf in diverse materialen en formaten. Een gestolde, gehakte en gevoelde biografie die zich buiten mij plaatst en vragen stelt. Waar ik cirkeltjes kan lopen rond die plek waarin mijn ziel zetelt en in het beste geval een ander ermee vandoor kan gaan’.

Ontmoetingen met het werk:

Het micromecenaat is bij uitstek een vorm van kijken en leven met kunst die een intense vorm biedt. Kunstenaar en beschouwer staan in direct contact en groeien met elkaar mee. Beelden staan in expositie, zijn in die positie gebracht door de kunstenaar. Wat doe je ermee als beschouwer? Een beeld spreekt je aan, en kunst gaat altijd over ‘deel hebben aan’, onderzoeken wat een beeld je zegt. Dit ervaren begint bij onszelf. Ieder uniek beeld is een ontdekkingsreis in jezelf. In onze wereld, waarin alles vluchtig is, en draait om informatie die in een wereldwijd Internet onzichtbaar om ons heen wentelt, waarin alles draait om tijdelijkheid en voorbijgaan zijn sculpturen  gespecialiseerd in het stilzetten van tijd en het maken van onbeweeglijke beelden. Stil staan, lijfelijk ervaren, ontdekken wat ons als individu zo precies aantrekt in dit unieke beeld. Op het moment dat je door een beeld geboeid wordt doemt onmiddelijk de vraag op waarom je zo geboeid wordt: wat is het precies dat je doet stilstaan bij dit beeld? Er opent zich dan ook de vraag hoe een ander dit beeld ervaart. De ontmoeting met het beeld maakt je bewust van jezelf, het beeld en de ander. 

Bij het micromecenaat staan deze ontmoetingen centraal.

Bent u nieuwsgierig? Kijk dan naar haar website www.ykeprinsbeelden.nl.

Contact:

Tel.  070 3472805 / yjprins@ziggo.nl