HOME  |  INFO VOOR KUNSTLIEFHEBBERS  |  INFO VOOR KUNSTENAARS  |  STICHTING HET MICROMECENAAT  |  CONTACT
   
    AGENDA  |  WERKEN  |  BLOG  |  BIO & CONTACT  |  NIEUWSBRIEF  |  WORD MICROMECENAS
 

Annemarie Petri

Kunstenares Annemarie Petri (Den Haag, 1965) is veelzijdig, ze maakt etsen, bronzen sculpturen en schilderijen.

Ze volgde haar opleiding aan De Vrije Academie in Den Haag (1984-1989). Haar werk wordt geëxposeerd in binnen- en buitenland in musea, op kunstbeurzen en in galeries.
Als kind wilde zij ontdekkingsreiziger worden en dat liefst in de 17e eeuw, toen een groot deel van de wereld nog niet in kaart was gebracht. Haar fascinatie voor natuurwetenschap is in alle 3 de disciplines terug te vinden evenals een tijdloze, surrealistische sfeer.

De schilderijen uit de serie ‘Op zoek naar de verloren tijd’ zijn  minutieus geschilderd. Ze betreffen de verhalen, die ze al vanaf haar vroegste jeugd met zich meedraagt en die in de loop van de tijd met haar zijn vergroeid. De fantasieën en dromen uit haar kindertijd leven in het heden op poëtische wijze voort in haar sprookjesachtige mysterieuze droomtaferelen. Beschouwers zullen ongetwijfeld  -gekleurd door persoonlijke ervaring en gevoelsleven - haar schilderijen verschillend interpreteren.

De beeldenserie 'Hedendaagse strijdwagens' is geïnspireerd op schetsen die Leonardo da Vinci maakte voor - in oorlogen te gebruiken - strijdwagens. In Petri’s nieuwe beeldenserie is het thema van de strijdwagen met de nodige humor vertaald naar onze tijd. Haar absurde, bizarre, vaak komisch aandoende beelden relativeren de strijd van de moderne mens om zijn dagelijks bestaan, en zijn tevens geïnspireerd op uiteenlopende zaken als machogedrag, het uiterlijk van rollators en seksuele speeltjes, actuele berichtgeving over zaken als kinderporno en het leven van carrièrevrouwen, maar gaan op een tweede niveau ook over de onvermijdelijkheid van onze dood.

Annemarie Petri heeft met haar verfijnde en complexe etsen een goede reputatie opgebouwd als graficus. Haar grafiek bevind zich in collecties van verzamelaars, musea en diverse bedrijfscollecties. De kleuretsen zijn te rangschikken naar diverse thema’s: natuurwetenschap, Atlantis en Genesis. Haar inspiratiebron is vooral het verlangen naar een wereld die niet bestaat maar die je alleen kunt fantaseren. Om deze wereld te zien hoef je geen verre reizen te maken maar slechts je ogen te sluiten en je over te geven aan je eigen fantasie. Dat is het mooie van kunstenaar zijn; dat je je op de bodem van de zee kunt wanen terwijl je aan het werk bent in je atelier. Op het moment werkt Petri aan de serie ‘Onzichtbare steden' naar de roman van Italo Calvino.

 Over het micromecenaat:
“Kunst omdat het moet, dat geldt voor mij zeker. Toen ik op de Vrije Academie begon met kunst maken deed ik voor het eerst van mijn leven iets waar ik echt gelukkig van werd. Ik zie het als een ontdekkingsreis; een reis naar binnen. Als kunstenaar ben je de schepper van je eigen wereld. Je hebt een idee, zoekt er het juiste materiaal bij en gaat net zo lang aan het werk tot het eindresultaat bevredigend is. De toeschouwer ziet alleen dit eindresultaat en realiseert zich vaak niet wat daar allemaal aan vooraf is gegaan: steeds weer opnieuw beginnen vanuit het niets, keuzes maken, zoeken en mogelijkheden zien. Zeker in deze tijd is het belangrijk voor kunstenaars om meer contact te hebben met het kunstpubliek. Kunst is een middel om mensen op een andere manier naar dingen te laten kijken, de vrijheid in zichzelf te ontdekken en nieuwe mogelijkheden te zien.”

 

Annemarie Petri
06-24459532
scoop.canard@ziggo.nl

www.annemariepetri.nl