HOME  |  INFO VOOR KUNSTLIEFHEBBERS  |  INFO VOOR KUNSTENAARS  |  STICHTING HET MICROMECENAAT  |  CONTACT
   
    AGENDA  |  WERKEN  |  BLOG  |  BIO & CONTACT  |  NIEUWSBRIEF  |  WORD MICROMECENAS
 

Eddy Stikkelorum

Eddy Stikkelorum (Den Haag, 1955) is zowel beeldend kunstenaar als vrijvormgever.   Als kunstenaar maakt hij vooral ruimtelijk werk.

Van huis uit is hij vormgever, maar liep al vroeg in zijn loopbaan aan tegen de  beperkende kaders waaraan vormgeving gehouden is. Direct na het behalen van het diploma architectonische vormgeving, binnenhuiskunst en meubelconstructies, herkende toenmalig directeur Joop Beljon van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag het ‘ongemak’ van de zojuist afgestudeerde binnenhuisarchitect die zich verzette tegen de begrenzingen die de discipline waarin hij was opgeleid, hem oplegde. Beljon bood Stikkelorum een plaats aan in de 2e fase-opleiding monumentale vormgeving en omgevingsontwerpen.  Stikkelorum nu: “Beljon opende mijn ogen. Met name toen hij het begrip ‘vormgeving zonder grenzen’ introduceerde. Tijdens de opleiding kon ik mij te buiten gaan aan een zoektocht naar alsmaar meer vrijheid binnen de vormgeving. Uiteindelijk kom je dan uit bij een “vormgegeven beeldende kunst”, een autonome kunst binnen kaders. In 1981 werd ook deze opleiding met een diploma bekroond. Voor Stikkelorum begon een fase waarin hij regelmatig werkte aan opdrachten in het kader van de 1%-regeling. Nu kon hij de vrijheid bij het ontwerpen betrachten, waarnaar hij zozeer op zoek was.

Een eigenschap van verkennen is, dat grenzen steeds worden verlegd. Stikkelorum maakte een eigen proces door en liep uiteindelijk op tegen de begrenzingen die ook het ontwerpen in het kader van de 1%-regeling met zich meebracht. In 1984 zette hij daarom de stap naar het autonome vrije werk. Stikkelorum: “Mijn vrije werk is het resultaat van het bevechten van vrijheid binnen de vormgeving. Ik ben bezig met een vorm van beeldende kunst, waarbij ik elke associatie met de werkelijkheid probeer te vermijden. Zodra een vorm een referentie vertoont, heeft het afgedaan. Het hoogste ideaal waarnaar ik streef, is dat beschouwers van mijn werk onder de indruk zijn van de vormen zoals die zijn, zonder welke associatie dan ook.

De vrije beelden en objecten van Stikkelorum kenmerken zich door een organische vormtaal. De kunstenaar experimenteert met moderne materialen als glasvezel gewapende epoxy, styrofoam, gelamineerd hout en gegoten aluminium; materialen die afkomstig zijn uit de vormgeving en industrie. Hij zoekt het contrast tussen hard en zacht, vast en vloeiend, kleur en naturel, constructie en deconstructie en tenslotte zoekt hij het evenwicht tussen al die mogelijkheden.

Stikkelorum heeft een beroepspraktijk als beeldend kunstenaar en vrij vormgever. Zo voerde hij o.a. opdrachten uit voor kunst in de openbare ruimte, maar ook voor relatiegeschenken en trofeeën. Legendarisch is zijn papierwerk, driedimensionale papieren sculpturen die gevouwen in een enveloppe kunnen worden verstuurd. De collectie van ruim 25 jaar papierwerken is in 2012 aangekocht door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Naast zijn kunstenaarschap vervult hij functies in verschillende gemeentelijke kunstadviescommissies in het land en is hij actief als onafhankelijk adviseur kunst in de openbare ruimte.

Contact

Eddy Stikkelorum

Adres Atelier:

Cartesiusstraat 137 C

2565 SE Den Haag

www.stikkelorum.nl

eddy.stikkelorum@gmail.com

06 24 61 57 59