HOME  |  INFO VOOR KUNSTLIEFHEBBERS  |  INFO VOOR KUNSTENAARS  |  STICHTING HET MICROMECENAAT  |  CONTACT
   
    AGENDA  |  WERKEN  |  BLOG  |  BIO & CONTACT  |  NIEUWSBRIEF  |  WORD MICROMECENAS
 

23 september 2013

Aan het werk

Ben bezig met een nieuwe serie tekeningen voor mijn expositie in januari 2014 in Studio Lissabon in Den Haag. 


 

Laatste posts Niels Janssen

 

23 september 2013

Aan het werk

Ben bezig met een nieuwe serie tekeningen voor mijn expositie in januari 2014 in Studio Lissabon in Den Haag. 


 

30 maart 2013

Korting lijsten voor mijn Micromecenassen

Bezig met het uitzoeken van lijsten voor de etsen en tekeningen voor mijn Micromecenassen.

Micromecenassen ontvangen korting op de lijsten.  


 

28 november 2012

Korte reportage van expositie New Radical Contracept

Zie hier een impressie van mijn afgelopen expositie New Radical Contracept door 'Haagse Dingen TV' (Dennis Simones), morgen David Letterman..

lees meer > 

 

06 november 2012

Expositie New Radical Contracept

Is druk bezig met het maken van tekeningen voor mijn expositie New Radical Contracept op 24 en 25 november in ZUID57/ Dakota theater te Den Haag. Tevens in de weer met het versturen van uitnodigingen en met PR voor mijn tentoonstelling:

Dakota Theater en de weekkrant de Posthoorn.


 

31 augustus 2012

Micromecenaat in de media: VNK- bulletin

Leest een artikel over crowdfunding en andere initiatieven in het bulletin voor Kunsthistorici  http://bit.ly/PEYFvU met o.a. het Micromecenaat uitgelicht.


 

18 juni 2012

Basel

Ik ben net terug uit Basel en hebt daar gezien: Art Basel, Art Unlimited, Scope (met een onderscheiden Maurits van der Laar), die Liste,

lees meer > 

 

23 april 2012

Out of the box

De intellectuele goudader, het 'out of the box'- denken wordt doorgaans pas herkend als er een doosje omheen zit.


 

05 maart 2012

Ronalds Roots

In de rubriek 'geachte redactie' van de Volkskrant ontkent Ronald Plasterk uit de Haagse Appelstraat afkomstig te zijn. Neen, de beoogd aanvoerder van het sociaal-democratisch zombiedom komt beslist niet uit deze heel gewone straat, maar uit Spekmanie, waar de mensen nog echt achtergesteld zijn. Kijk maar op Google Maps!

lees meer > 

 

06 januari 2012

Trash

In zijn column in de Volkskrant van 3 januari verzucht Pieter Hilhorst dat hij omkomt in de nutteloze troep. Hij wil wel besteden, de economie drijft immmers op bestedingen, maar hij zoekt een alternatief voor rotzooi.

lees meer > 

 

09 december 2011

Vanitas

Een rondje zappen langs het aanbod van onze onvolprezen nationale TV levert altijd ten minste een kookprogramma op en altijd tenminste een medische show. 

lees meer > 

 

05 december 2011

Surprise, 8 x 12 cm


 

22 november 2011

Opening was een succes, kom naar de finissage

Gisteren een goede en gezellige opening gehad van mijn expostitie 'Recente Tekeningen' in de Chiellerie Gallery te Amsterdam. De opkomst was groot, ondanks de OV stakingen en mist. 

lees meer > 

 

10 november 2011

Persbericht Het Micromecenaat groeit

Den Haag, 10 november 2011 – In het licht van het debat over kunstfinanciering met crowdfunding als alternatief, heeft het in 2009 opgerichte Micromecenaat aan actualiteit gewonnen. 

lees meer > 

 

23 september 2011

Safe Haven

Uit wantrouwen jegens het financiele stelsel beginnen grote bedrijven hun geld te stallen bij de Europese Centrale Bank. Ik stel een electorale variant van deze hang naar een 'safe haven' voor: We gaan bij de eerste de beste verkiezingen-die vermoedelijk reeds in oktober uitgeschreven zullen worden- massaal op D'66 stemmen. 

lees meer > 

 

20 september 2011

Vind ik leuk

Facebook.com/Micromecenaat


 

19 september 2011

Prinsjesdag

Omdat onze vorstin pal voor de grondwet staat, zal zij de troonrede morgen gehuld in een boerka uitspreken.


 

14 september 2011

Samen sta je sterker

Zoals het begrip vrijheid door de PVV aan inflatie is prijsgegeven en nu vooral begrepen wordt als het recht om de lagere impulsen te botvieren op eenieder die dat recht ter dicussie stelt, wordt het begrip solidariteit uitgehold door FNV Bondgenoten en de ABVA/KABO, de leuze "samen sta je sterker" ten spijt.

lees meer > 

 

04 augustus 2011

Afhaalchinees

10 Dagen alleen thuis betekent niet slechts werken maar ook: Voetbal op TV met bier, pizza's van en uit karton, onbeperkt naar het discovery channel staren ('De klipdas in al zijn facetten',' de 10 dodelijkste slangen van Afrika') een uur later naar bed en een uur later op en, de koning aller retrogenoegens, door 'thuis' verboden op straffe van scheiding: Naar de afhaalchinees.

lees meer > 

 

16 juni 2011

Ontwikkelingshulp

Hij is er weer: De discussie over ontwikkelingshulp, oftewel: Hoeveel landen mogen hoeveel geld verdelen, waarmee de noden van mensen in "de 3e wereld" direct doodgeabstraheerd zijn.

lees meer > 

 

06 mei 2011

Het f-woord

Volgens Rob Riemen en Thomas von der Dunk vertoont de PVV alle kenmerken van een fascistische beweging in opbouw. De PVV-ers lopen hiertegen te hoop omdat ze fascisme associeren met het zwarte eindstadium van het Duitse nazisme. Een kwestie van fascist zijn of worden, to be or to become, that's the question.

lees meer > 

 

16 maart 2011

Optreden

De PVV gaat onder leiding van de ziekelijke duif Richard de Mos afrekenen met 'vogelvoeders' van Moslim-origine en is dus, zoals altijd, selectief verontwaardigd. Teneinde enige balans te brengen zou ik ook een suggestie willen doen om eens lekker ouderwets snoeihard op te treden. Ons land word geteisterd door een groeiende groep - een tsunami, eigenlijk - van hoofddoekjes dragende blanke vrouwen op leeftijd die de tijd die zij doorbrengen in middelen van openbaar vervoer misbruiken, er is helaas geen ander woord voor, met het vergelijken van elkaars medische dossiers: "Ach meid, kom ik bij de dokter zeg ik, ik zeg, die plaspillen gaan helemaal niet met me hart, zeg ik" etc. Waar hun buitenlandse collega's op de tram dikwijls smakelijke recepten uitwisselen, lijken autochtone bejaarden de tanende energie te investeren in obsessieve omgang met hun kwalen, hoe onsmakelijker, hoe beter.

lees meer > 

 

17 december 2010

BTW volgens Darwin

Het BTW-tarief op kunstaankopen gaat omhoog van 6% naar 19% omdat de PVV het kabinet op dit punt in gijzeling houdt. De officiële lezing is dat het tarief van 6% geldt voor eerste levensbehoeften en daar valt kunst niet onder. Behalve dat deze redenering blijk geeft van een typisch Hollands gebrek aan enig transcendentaal vermogen of ambitie daartoe, is zij onjuist. Kunst is een eerste geestelijke behoefte en dit zou in het geval van mensen, die bijna kapseizen door hun grote herseninhoud, toch aardig wat gewicht in de besluitvormingsschaal moeten leggen. Laat ik dit wetenschappelijk onderbouwen: 

lees meer > 

 

08 december 2010

Visite

Vandaag is de staatssecretaris van OCW, Halbe Zijlstra, bij mij op atelierbezoek geweest. Dit bezoek vond plaats in het kader van nadere kennismaking met initiatieven vanuit de kunstsector, zoals mijn project, het Micromecenaat. We hadden hierover een aangenaam en open gesprek. Tevens heb ik de gelegenheid te baat genomen om nog eens te wijzen op de negatieve gevolgen van het -veel te haastig- invoeren van de verhoging van het BTW tarief op kunstaankopen. 

lees meer > 

 

01 december 2010

Expositie Oud en Nieuw was succesvol

Mijn eendaagse expositie Oud en Nieuw, onder vlag van het Micromecenaat op 28 november, was geslaagd. Ik toonde deze dag een beknopt overzicht van mijn werk dat ik sinds het verlaten van de Koninklijke Academie in Den Haag heb gemaakt en een serie nieuwe tekeningen. Plaats van handeling was ditmaal OD36, gevestigd in een monumentaal grachtenpand in de historische binnenstad van Delft. De opkomst was groot, veel enthousiaste reacties en nieuwe aanmeldingen van MicroMecenassen.

lees meer > 

 

12 november 2010

Micromecenaat in de Volkskrant

Vandaag in de Volkskrant een interview met mij over het Micromecenaat (zie p. 47). 

lees meer > 

 

05 november 2010

Micromecenaat in Dagblad van het Noorden

Vandaag een artikel in het Dagblad van het Noorden, waar ik naast Sigrid Hemels, hoogleraar belastingrecht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en directeur Ryclef Rienstra van de Vandenende Foundation van Joop en Janine van den Ende geïnterviewd ben over het (Micro)mecenaat.

lees meer > 

 

03 november 2010

precair 1

Het Reformatorisch Dagblad heeft maandag j.l. in een redactioneel commentaar Harry Mulisch hubris verweten en een 'gevaarlijk man' genoemd wegens diens vermogen om door list God uit te rangeren. Afgezien van de onchristelijk timing van een dergelijke kwalificatie (de man is nauwelijks koud, laat staan begraven), maakt het duidelijk dat we in Kootwijk een Mekka op de Veluwe hebben. Als het politiek niet zo gevoelig zou liggen zou Geert W. wel raad weten met deze enge waarheidsclaimers. 


 

03 november 2010

Precair 2

Uit onderzoek van het AIVD blijkt dat extreem rechts in Nederland is gehalveerd. Waar zou nou toch die andere 50 % zijn gebleven? In het centrum van de macht misschien? En in het parlement, wellicht? Het AIVD heeft zichzelf hiermee als voorname bezuinigingspost aangemerkt, ware het niet dat dit politiek erg gevoelig ligt.


 

25 oktober 2010

Micromecenaat op BNR Nieuwsradio

Vandaag voor BNR Nieuwsradio een interview gehad over het Micromecenaat. Luister hier naar het fragment


 

24 oktober 2010

Rechts rukt aan

Vervuld van een lastig te duiden trots deelde Maxime Verhagen bij de presentatie van het nieuwe kabinet mede dat de BTW op kunstaankopen van 6 naar 19 procent zal gaan. In het licht van het felgepropageerde cultureel ondernemerschap is dit een opmerkelijke figuur, want waarom zou je kunstenaars die hun werk weten te verkopen ineens anders gaan belasten?

lees meer > 

 

26 september 2010

Aextasy

Aan de oevers van de Nieuwe Waterweg bevindt zich de Maeslantkering. Deze bestaat uit twee kolossale armen die naar elkaar toe bewegen om met water gevuld te worden zodat ze op een fundament op de bodem zakken. Hiermee sluiten ze de Nieuwe Waterweg af en beschermen ze de regio Rotterdam bij extreem zwaar weer en bij behorende extreme waterbestanden.

lees meer > 

 

27 juli 2010

Democratie

Is dat: De meeste stemmen gelden, of: De meeste stemmen gelden binnen een stelsel van afspraken? De huidige politieke situatie in Nederland is ontstaan in de periode-Fortuyn en zou als de strijd tussen het populisme en het constitutionalisme aangeduid kunnen worden. Waar heldere stellingname noodzakelijk is gaat nu Ruud Lubbers, de kampioen van het compromis aan de slag. Dat voorspelt niet veel goeds.


 

27 juli 2010

Prangende Wetenschappelijke Kwestie

Waarom ruikt de vuilniswagen overal en altijd hetzelfde? De wagen die de villawijk bedient zou toch meer naar tuinafval en coquilleschalen moeten ruiken dan de auto uit de volkswijk?  Maar nee: Bij nadering wordt men door dezelfde stink-o-sfeer omhuld. Hoe kan dat? Als je alle kleuren met elkaar mengt ontstaat telkens dezelfde uniforme kakkleur. Zou een vergelijkbaar effect optreden in de wereld van de geur?


 

26 april 2010

Het is mainstream geworden om avant-garde te subsidiëren

In de rubriek 'Opinie en debat" (Volkskrant, 16-4-2010) stelt Gert-Jan Fernhout van adviesbureau Rebel dat de kunstsector zich nu eindelijk eens zal moeten verantwoorden. Voor ontvangen subsidiegelden omdat de kloof met het 'gewone volk' en de kunsten te groot is geworden. Met de PVV in aantocht heeft de sector tot 9 juni de tijd om de investeringen te legitimeren, of zal door een likkebaardende Martin Bosma als kersverse staatssecretaris van Cultuur vermalen worden. Zijn betoog bevat veel herkenbaars en roept tegelijkertijd wrevel op.

lees meer > 

 

12 april 2010

Raar

In de beslotenheid van de eigen leefomgeving is iedereen op zijn minst merkwaardig, of zelfs knettergek. We spreken kamerplanten toe, zetten de TV aan en kijken vrijwillig naar Paul de Leeuw en laten ons producten aanbevelen door waarzegsters en acteurs in apothekersjassen, determineren trekvogels, spelen luchtgitaar etc. Het is goed zo. 

lees meer > 

 

05 april 2010

De kampioen van het piepschuim proletariaat

Hé: Wat is dat voor bak met retromaden?

Een lofzang op het onbenul?

beduimeld karton

een hangmat vol snot, een steelloze spade

lees meer > 

 

23 maart 2010

Exploitatie I

Als Deetman toch bezig gaat misbruik door katholieke priesters te onderzoeken, iets waar hij als protestant waarschijnlijk de juiste motivatie voor heeft, 

lees meer > 

 

20 maart 2010

Urgent

Bij de Gemeenteraadsverkiezingen heeft het gepeupel gesproken. Zoals de man bij de slager nog lang niet aan de beurt is, maar toch vloekend en roepend zijn bestelling mag doen, omdat de andere klanten een beetje bang voor hem zijn vanwege de schorpioen vormige tatoeage in zijn nek, maar ook omdat hij medelijden wekt met zijn evidente gebrek aan vrijwel alles.

lees meer > 

 

26 februari 2010

Thorbecke

zei dat de staat zich verre moet houden van het beoordelen van kunst omdat hij terzake niet over voldoende kennis beschikt. 

lees meer > 

 

10 februari 2010

Interview over het Micromecenaat in het Financieel Dagblad

www.fd.nl/artikel/14160302/kunstsponsoring-microniveau

lees meer > 

 

04 februari 2010

De Premierfluisteraar

Onze eerste minister Balkenende was vorige week kennelijk in de stemming om pluimen uit te delen. Hij complimenteerde Victor Muller (Spyker, tevens Saab) met diens innovatieve ondernemerschap, dat ook nog eens een culturele component zou kennen - volgens deze redenering zou het rijden van een Saab het mobiele equivalent van het aanschouwen van het melkmeisje zijn. Vorig jaar sprak hij een vrijwel identieke ode uit aan het adres van Dirk Scheringa.

lees meer > 

 

23 januari 2010

Darwin Award

Onlangs zijn de Darwin awards weer toegekend aan personen die het menselijk ras naar een hoger evolutionair plan tillen door zichzelf te elimineren. De winnaars van dit jaar zijn twee Belgische bankrovers die iets teveel dynamiet gebruikten bij een kraak in Charleroi. Rover 1 liet gelijk het leven, van rover 2 werd aanvankelijk aangenomen dat hij was ontkomen, maar 12 uur na aanvang van het puinruimen werd alsnog zijn stoffelijk overschot gevonden. Voor de volgende uitreiking zou ik de "atheïstische dominee" Klaas Hendrikse uit Middelburg voor willen dragen.

lees meer > 

 

16 januari 2010

Koffiekunst

In een van de episodes van de comedyserie "Seinfield" komt de "Soepnazi" voor, een soepboer die in NYC een ware terreur uitoefent over de klanten die in de rij staan voor zijn onvolprezen soep. Mits zij hun bestelling volgens een vast stramien doen, maken zij kans om zijn soep te nuttigen. Daarbij moeten zij tevens bereid zijn een geheel andere soep te accepteren als de soepnazi hun voorkomen beter vindt passen bij uiensoep i.p.v. Minestrone. In Nederland kennen we de "Barnazi".

lees meer > 

 

07 januari 2010

Save Ice

IJslandse banken hebben het geknikkebol van de cycloop Nout Wellink destijds als teken van goedkeuring opgevat en hebben zich met hun bedorven waar op de Nederlandse markt begeven, met de bekende gevolgen.

lees meer > 

 

31 december 2009

Goede Voornemens

-Laat Geert Wilders in zijn eigen mes lopen

-Stel bij verkiezingen een drempel van 10 % in teneinde het theater van de Hobbits op te heffen. Scheelt bijvoorbeeld ook kabinetsformaties van 18 maanden

lees meer > 

 

11 december 2009

No Limits

Het rapport van onderzoeksbureau Motivaction aangaande "de grenzeloze jeugd" en dier opvoeders bevat veel herkenbaars, maar wordt des te pregnanter als je "jeugd" vervangt door "de huidige Nederlandse maatschappij" en "opvoeder door "de Nederlandse overheid":   

lees meer > 

 

11 december 2009

Relevant

In de creatieve sector begint de roep om "maatschappelijk relevante kunst" de laatste tijd luider te klinken. Een moeilijk uitroeibaar anachronisme dat tamelijk zotte verschijnselen oplevert, zoals twintigers die zich de gruwelen van de tweede wereldoorlog toeeigenen als hadden zij ze zelf doorstaan. Dit flagrante gebrek aan bescheidenheid wordt gelegitimeerd door gemompel over "een collecief geheugen of zo, zeg maar".

lees meer > 

 

29 november 2009

Moslim™

Het gaat uitstekend met het verdelgen van de politieke correctheid in Nederland, voorlopig culminerend in de ‘kopvoddentax’,bedacht door de aspirant vaandeldrager van het Internationaal Socialisme, Geert Wilders. Hoewel de politieke correctheid dikwijls de atmosfeer van een stofzuigerzak met zich meebracht, kwam deze wel voort uit beschaving (de humanistische traditie, waar we maar snel veel trotser op moeten worden, voordat Rita Verdonk ermee aan de haal gaat). 

lees meer >